Voorkom smartphonefraude

Er zijn nog steeds criminelen actief. Hoe kun je deze criminaliteit herkennen? En hoe kun je voorkomen dat je slachtoffer wordt? We geven je tips!

Tips tegen smartphonefraude

De allerbelangrijkste tip is: Vertrouw op je gevoel en wees alert. Als je iets niet vertrouwt of iets klinkt te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal geen goed teken. Wat kun je doen om smartphonefraude te voorkomen:

  • Sluit nooit een abonnement voor een ander af
    Zelfs niet voor een bekende of als diegene belooft daarna het abonnement op zijn/haar naam over te zetten. Als ze dat niet doen, blijf jij namelijk verantwoordelijk voor alle kosten zolang dat abonnement loopt.
  • Zet nooit je handtekening onder een contract waar je niet achter staat
    Sluit nooit een abonnement of contract af tegen je wil of als je het eigenlijk niet kunt betalen op de lange termijn. Als jouw handtekening onder een document staat, of het abonnement op jouw naam staat, ben jij wettelijk verantwoordelijk voor gevolgen daarvan.
  • Geef nooit je gegevens, (kopie)ID, bankpas en inloggegevens af
    Criminelen kunnen dan jouw gegevens gebruiken om abonnementen af te sluiten in jouw naam. In het ergste geval kun je zelfs medeplichtig worden aan witwassen van crimineel geld.
  • Ga nooit in op ‘verdachte’ advertenties die beloven dat je snel veel geld verdient
    De advertenties lijken te vertrouwen en beloven iets heel moois: Snel veel geld verdienen. Maar gebruik je verstand. Beloftes die te mooi klinken om waar te zijn, zijn dat meestal ook. Als een abonnement op jouw naam staat ben jij verantwoordelijk voor de hoge kosten.
  • Let goed op verdachte e-mails of social media berichten
    Lees of ontvang je berichten met aanbiedingen om snel geld te verdienen met mobiele telefoons? En vertrouw je een bericht niet? Kijk dan op fraudehelpdesk.nl voor meer informatie en maak daar eventueel een melding.

Wat moet je doen als je al in de winkel staat om een abonnement onder dwang af te sluiten?
Probeer dan zo snel mogelijk de winkelmedewerker over je situatie te vertellen. Als dit niet lukt, bijvoorbeeld omdat de crimineel erbij is, doorloop je alle stappen van de procedure. Toets dan bij de betaling je pincode 3 keer verkeerd in, dan blokkeert je pinpas en kun je het abonnement niet afsluiten omdat je pinpas niet meer werkt. De crimineel kan je in de winkel ook niet meer verder dwingen. Zoek erna wel altijd direct hulp!

Hoe herken je smartphonefraude?

Op social media, zoals Instagram en Facebook, tref je advertenties aan met beloftes als ‘snel geld verdienen op internet met koop of verkoop van mobiele telefoons’. Dit soort berichten staan niet alleen op verdachte tijdelijke accounts, maar ook op populaire accounts en groepen zoals ‘Makkelijk werk aangeboden’. Ook worden potentiele slachtoffers via WhatsApp of gewoon op straat en in het uitgaansleven benaderd. Dit zijn niet altijd onbekenden, soms zijn het ook bekenden van het slachtoffer die dit aanbieden. De zogeheten creditboys laten je geloven dat je snel geld kunt verdienen zonder risico's.

Deze criminelen zijn heel goed in het overtuigen van hun slachtoffers met mooie beloftes en stellen hen gerust door te zeggen dat alles goedkomt. Bijvoorbeeld omdat ze zogenaamd vrienden hebben die bij de telefoonbedrijven werken. Ze vragen hun slachtoffers een telefoonabonnement af te sluiten met smartphone, in ruil voor geld. Maar dat geld komt niet en direct na het afsluiten van het abonnement moet het slachtoffer de smartphone afstaan.

Bekijk hier het persoonlijke verhaal van Elmar, die zelf slachtoffer is geworden.

Herken je dit verhaal? En ben jij of iemand in je omgeving slachtoffer geworden? Of misschien ken je wel daders. Lees hier wat je moet doen!

Copyright: © Voorkom Smartphonefraude | Privacy statement